Voorziening
Oudeweg 74
Westerbroek

Bewonersinitiatief: Behoud Jan Ligthartschool

Oudeweg 74 Westerbroek Nederland Nederland

Een groep actieve ouders zet zich in voor het behoud van de Jan Ligthartschool in Westerbroek en wil daarover in dialoog met het gemeentebestuur. Dat bleek woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst over onderwijsontwikkelingen in dorpshuis Aalmanshuus.

B en W hadden de avond belegd omdat de discussie over de toekomst van het onderwijs directe gevolgen heeft voor de geplande aanbouw van een multifunctioneel centrum bij de bouw. De MFC-planning is bevroren in afwachting van een visie op de toekomst van de school.

Mocht de school op termijn de deuren moeten sluiten, dan is het niet verstandig om nu het MFC bij te bouwen, zo besloot het college van burgemeester en wethouders vorige week.

MFC kómt er

Het MFC kómt er, met school of zonder school, zo legden de wethouders Peter Verschuren (SP) en Erik Drenth (CDA) woensdag uit. Begin dit jaar stelden de gemeenteraad en woningcorporatie Leifer daar in totaal 1,5 miljoen euro voor beschikbaar.

Weinig passie gehoord

Woensdag ging het echter vooral over het voortbestaan van de school. Een aantal Westerbroekers gaf aan bevlogenheid en strijdbaarheid voor het dorp te missen. Eén van hen sprak tegen de wethouders: “Ik heb bij u weinig passie gehoord. Wij hebben het gevoel dat u het laat gebeuren, dat u de school als een lam naar de slachtbank laat leiden.”

Geen strijder voor uw dorp

Wethouder Drenth reageerde: “Ik ben geen strijder voor uw dorp. Dat zou een verkeerd signaal zijn. Wel merk ik dat Westerbroek veel energie heeft voor het dorp en de school. Daar gaan wij de komende periode samen mee op weg.”

De reactie van collega Verschuren, toen beide wethouders gebrek aan vechtlust werd verweten: “Die vechtlust is er absoluut.”

Moderne onderwijsvormen

De rijksoverheid financiert voor de school in de Westerbroek, met momenteel 65 leerlingen, in de toekomst slechts 3 leerkrachten. Meerdere ouders wezen de wethouders op moderne onderwijsvormen, zoals Teamonderwijs Op Maat, waarbij 3 leerkrachten voldoende zijn voor een leerlingenaantal van rond de 60.

Welkom op kantoor

De huidige onderwijsvisie van de gemeente Hoogezand-Sappemeer voorziet niet in dergelijke onderwijsvormen, gaf wethouder Drenth aan. “Kan dat? Ik weet het niet. Ik zie het nog niet zo gemakkelijk maar wie mij de weg kan wijzen, is welkom op mijn kantoor.”

Vervolgbijeenkomst

Op korte termijn maken gemeente en dorp een afspraak voor een vervolgbijeenkomst. Eind maart willen B en W de zaak op een rij hebben, zodat duidelijkheid ontstaat voor zowel het dorp als de gemeenteraad.

- See more at: http://www.hskrant.nl/nieuws/24400/bewonersinitiatief-voor-behoud-van-sc...