Voorziening
Willemsoord 47
1781 AS Den Helder
Telefoon: 
0223 616 100

Willemsoord

Willemsoord 47 1781 AS Den Helder Nederland Nederland
Op Willemsoord vindt u: musea, bezoekerscentrum, Kunstuitleen, kinderspeelparadijs, bioscoop, casino, eten & drinken, nautische winkeltjes en evenementen.

Het unieke complex Willemsoord, wat vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was, is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder dat zich gaandeweg verder ontwikkelt tot open stadsdeel. De restauratie van Willemsoord heeft een groot aantal jaren in beslag genomen met als resultaat een schitterend cultureel erfgoed. Willemsoord huisvest een diversiteit aan ondernemers en nautische en culturele instellingen. Een bezoek aan Willemsoord staat dan ook garant voor een gezellig dagje uit!

De naam Willemsoord, in 1814 gegeven aan de Oude Rijkswerf, is vernoemd naar Koning Willem I. In 1803 stelde Jan Blanken Jz. een bijzonder plan op tot het vestigen van een maritiem etablissement met droogdokken. Op 15 en 16 oktober 1811 kwam Napoleon persoonlijk de verdediging van het Marsdiep inspecteren en gaf Jan Blanken opdracht voor de uitvoering van de maritieme werken aan het Nieuwediep. Door de situatie die ontstond door de verliezen van Napoléon in Rusland kregen de Fransen niet de gelegenheid om de werken tijdig op te leveren. Nadat de Fransen uit Nederland waren vertrokken, zette op 30 november 1813 Willem I weer voet op Nederlandse bodem. Hij gaf Jan Blanken opdracht de werkzaamheden aan de werf voort te zetten. In 1819 voltooide Jan Blanken op papier het plan voor Willemsoord: de officiële overdracht van de werf Willemsoord vond plaats in 1822. Na de voltooiing van de grote waterbouwkundige projecten volgde de uitwerking van de aanleg van het terrein en de gebouwen. Jacob Valk werd aangesteld voor de uitvoering en ging uiteindelijk ook Jan Blanken vervangen en toezicht houden op de werken van Willemsoord. Conform de plannen werd Willemsoord tussen 1822 en 1827 afgebouwd en operationeel opgeleverd. Willemsoord ontwikkelde zich tot een grote werf en het Nieuwediep werd een belangrijke haven.