Voorziening
Hongerlandsedijk 1106
3201 LZ Spijkenisse

Aedes-Actiz | Terras aan de Maas | Spijkenisse

Hongerlandsedijk 1106 3201 LZ Spijkenisse Nederland Nederland
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld.

Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst. De derde aflevering gaat over het Terras aan de Maas in Spijkenissen.Vanuit hun gemeenschappelijke visie om mensen in staat te stellen om zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen - met of zonder zorg- hebben Stichting Humanitas en woningcorporatie Maasdelta Groep het Terras aan de Maas in Spijkenisse ontwikkeld. De bijbehorende plint huisvest zorg-, welzijns-, health-, wellness- en beautydiensten voor bewoners én de wijk.

Stichting Humanitas is tien jaar geleden benaderd door de gemeente Spijkenisse met de vraag of ze in Spijkenisse hun Rotterdamse concept wilden ontwikkelen. Humanitas koos voor de prachtige locatie Terras aan de Maas. Een indrukwekkende woontoren van 28 verdiepingen, waarvan de karakteristiek golvende lijnen van de balkons direct in het oog springen. De voorzieningen op de begane grond - in de ‘plint’ - hebben een spilfunctie voor gebouw en wijk. Hierdoor kunnen mensen uit de wijk ook langer thuis blijven wonen. 

De eerste vier verdiepingen van het Terras aan de Maas hebben een verpleeghuisfunctie, dat is niet zichtbaar aan de buitenkant. In de visie van Humanitas moeten mensen in hun eigen omgeving zorg kunnen krijgen, hoe intensief dan ook.

Humanitas huurt de plint van Maasdelta Groep en heeft geschikte onderhuurders gezocht. “Het was moeilijk om in deze tijd ondernemers te vinden die in een nieuwe locatie wilden investeren, maar we zijn er toch goed in geslaagd om een gebalanceerd aanbod aan voorzieningen te creëren.” zegt Jan Hoogendorp, zorgvastgoedexpert bij BMC Advies, die gevraagd is om exploitanten voor de plint te vinden.

In het Terras aan de Maas wonen niet alleen ouderen, maar ook starters en jonge gezinnen. “Deze diversiteit vormt een van de bouwstenen om een community te creëren. Je moet dat niet idealiseren, maar we zien dat er door de dynamiek van het gebouw bijzondere dingen ontstaan. We hebben nu al 75 vrijwilligers uit de toren. Er zijn mensen maatje geworden van iemand die op een verpleegverdieping woont. Ook is er een grote sociale controle. Als er een keertje iemand niet mee-eet, wordt er al aan de bel getrokken”, vertelt Marijke Dekker, zorgmanager van Humanitas.