Publicatie

Wetten Gezondheidszorg

Nederland Nederland
Een overzicht

Wet BOPZ - Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
In de Wet Bopz staan de rechten van cliënten tijdens een onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking of een verpleeghuis voor dementerende ouderen. De Bopz geldt tot 1 januari 2020.
https://www.dwangindezorg.nl/rechten/wetten/wet-bopz 

 

Wet langdurige zorg (Wlz) 
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. Voldoet u aan de voorwaarden, dan geeft het CIZ een Wlz-indicatie af. Dit is een besluit waarin staat dat iemand recht heeft op langdurige zorg. Met een Wlz-indicatie krijgt iemand in een zorginstelling alle begeleiding en zorg die hij nodig heeft, zoals verpleging en verzorging.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verpleeghuizen-en-zorginstellingen/wet-langdurige-zorg-wlz 

 

Zorgverzekeringswet 
De Zorgverzekeringswet (Zvw) regelt de zorgverzekering. De Zvw maakt deel uit van het zorgverzekeringsstelsel. 

 

Wmo - Wet maatschappelijke ondersteuning 
De Wmo is bedoeld voor iedereen die thuis ondersteuning nodig heeft, zodat ze zelfredzaam blijven. De Wmo is er ook voor mensen die hulp nodig hebben om mee te doen (te participeren) in de samenleving. 

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Jeugdwet vormen samen de basis van het Nederlandse zorgstelsel.