Steden en wijken worden tegenwoordig anders ontwikkeld. Nieuwe vormen en partijen krijgen de ruimte: sociale ondernemers, ondernemende bewoners, gemeenschappen en bedrijven. Partijen die traditioneel een grote rol speelden in de wijkontwikkeling zoals gemeenten en corporaties komen wat meer op de achtergrond. De gemeente krijgt een meer faciliterende rol.
We zullen eerlijk zijn: niet iedereen is het ermee eens dat we al naar buiten toe communiceren. Onze vorm staat nog niet helemaal vast en er kunnen nog dingen veranderen. Maar volgens ons past deze aanpak in deze tijd. Niet teveel overleggen en gedoe, gewoon beginnen! Niet voor niets staat in deze nieuwsbrief de vraag centraal: ‘Wat is de Delfshaven Coöperatie?’
We hebben gekozen voor een samenwerkingsvorm die nu populair is: de coöperatie. Door de kracht vanuit de wijk te verbinden met de kracht van bedrijven kan de wijk stapsgewijs gewilder en gezonder worden. Die gezamenlijkheid motiveert en zorgt ervoor dat er resultaat wordt geboekt. En dat resultaat komt weer ten goede aan de eigen omgeving. Het vormt de basis voor een sociale en duurzame wijk.
De eerste bedrijven tonen interesse in samenwerking en investering in de wijk. Gepraat wordt over de oprichting van een Social Impact Bond om maatschappelijke projecten door ondernemers te financieren. Het College Delfshaven gaat jongeren helpen om structureel aan hun toekomst te werken. Samen met het Vrouwen Empowerment Centre BoTu en de bewoners rondom het Dakpark zijn we bezig om een Outdoor Gym te realiseren. Het project ‘Duurzaam ontwikkelen van Schiezicht’ wordt financieel al ondersteund. Ook gaan we de Schiedamseweg weer aantrekkelijker maken. Tenslotte willen we dat het Schans-Watergeusgebied weer verleidelijk en duurzaam wordt en zien we grote kansen in nieuwe ontwikkelingen langs de Hudsonstraat.