Project

Vervoer | Noord 2017

Nederland Nederland

U woont nog zelfstandig en waarschijnlijk wilt u van tijd tot tijd binnen de stad reizen. Als u geen gebruik kunt maken van een eigen vervoermiddel, zijn er gelukkig verschillende alternatieven.

Vrij reizen met het openbaar vervoer 
Vanaf de leeftijd van 65 jaar en zes maanden heeft u recht op vrij reizen met het openbaar vervoer. U kunt zelf uw abonnement regelen maar doet u dit liever aan de balie bij een RET servicepunt, dan kan dat natuurlijk ook. Let op: het Vrij reizen-abonnement kan alleen gekoppeld worden aan een persoonlijke OV-chipkaart. Dit is een openbaar vervoer kaart met uw foto erop. Als u die nog niet heeft, kun u hem aanvragen via  www.ov-chipkaart.nl of via 0900 – 09 80.

Zo regelt u zelf uw vrij reizen abonnement: 
1. U ontvangt ruim voor uw AOW-gerechtigde leeftijd van de gemeente een brief met een formulier. Vul op het formulier duidelijk uw persoonlijke OV-chipkaartnummer in. Stuur het formulier terug in de bijgeleverde antwoordenvelop. Een postzegel is niet nodig.
2. Uw aanvraag wordt verwerkt. Uiterlijk drie weken voor ingang van uw AOW-gerechtigde leeftijd krijgt u van de gemeente bericht dat u het vrij reizen abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart kunt zetten. De meeste winkels van Albert Heijn, Primera en Tabac & Gifts hebben hiervoor een gele OV-chipkaart automaat staan. Kijk op  www.ov-chipkaart.nl/adresvinder voor een automaat in uw buurt.

Vrij reizen abonnement regelen bij RET servicepunt 
Als u het lastig vindt om dit zelf te regelen, kunt u hiervoor ook terecht bij één van de servicepunten van RET: bij de metrostations Rotterdam Centraal, Beurs en Zuidplein of bij de Servicewinkel op de Laan op Zuid 2. Neemt u dan wel het formulier en een legitimatiebewijs mee, zodat u zich kunt legitimeren. 

Saldo OV-chipkaart 
Let op: het is belangrijk dat er minimaal 1 euro op uw persoonlijke OV-chipkaart staat. Er moet saldo op uw OV-chip-kaart staan, anders kan het vrij reizen abonnement niet op uw kaart worden geladen. U kunt het saldo checken via een gele OV-chipkaart automaat in een winkel bij u in de buurt.

Wijkbus 
Als u geen gebruik kunt maken van een eigen vervoermiddel, het openbaar vervoer of een taxi, is de wijkbus misschien een goed alternatief. De wijkbus is bedoeld voor 55-plussers en mindervaliden die niet zelf voor vervoer kunnen zorgen. In alle gebieden kunnen bewoners de wijkbus gebruiken. De wijkbus rijdt naar alle bestemmingen in de wijk.

Wie gebruik wil maken van de wijkbus moet lid worden van de wijkbusorganisatie. De prijs van het abonnement en de ritprijs verschillen (nu nog) per gebied. Op een aantal bussen rijdt een begeleider mee die helpt met het tillen van boodschappen of om een rollator in de bus te plaatsen. De wijkbus rijdt van maandag tot en met vrijdag en het is mogelijk wekelijkse vaste afspraken te maken. In enkele gebieden vervoert de wijkbus oudere en minder valide bewoners ’s zondags naar de kerk. Tegen extra betaling kan de bus ook naar een bestemming buiten de wijk rijden. Rotterdammers met een indicatie voor Vervoer op Maat die zelf in en uit kunnen stappen, kunnen ook gebruikmaken van de wijkbus. Dit biedt hen meer keuzevrijheid. In alle gebieden kunnen de VraagWijzers informatie geven over de wijkbusorganisaties.

Vervoer op Maat 
Om gebruik te kunnen maken van Vervoer op Maat, heeft u een indicatie nodig, ongeacht uw leeftijd. Met Vervoer op Maat kunt u overdag en ’s avonds reizen. U moet hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente. Samen met u kijkt de gemeente waar u naar toe zou willen gaan en waarom dat niet lukt. Indien er geen andere oplossing is, komt u mogelijk in aanmerking voor een Vervoer op Maat-pas. Aanvragen kan via internet (www.rotterdam.nl/zorgdichtbij), door te bellen met 14 010 of u kunt naar VraagWijzer bij u in het gebied gaan.

Vervoer op Maat speciaal voor 75plussers 
U reist overdag met het openbaar vervoer of de wijkbus, maar wellicht maakt u ’s avonds (tussen 19.00 en 01.00 uur) liever gebruik van Vervoer op Maat. Bijvoorbeeld om een kennis te bezoeken of naar een kaartavond te gaan. Dan heeft u geen indicatie nodig. Iedere Rotterdammer van 75 jaar en ouder kan hiervoor een Vervoer op Maat 75+ pas krijgen. Daarmee kunt u binnen de gemeente tegen vergoeding ‘s avonds gebruik maken van Vervoer op Maat. Als u buiten de gemeente reist, kan dit tot maximaal vijf zones rondom uw woonadres. De pas is gratis, u betaalt Vervoer op Maat per rit.

Vervoer op Maat 75+ pas aanvragen 
Een Vervoer op Maat 75+ pas kunt u aanvragen bij de gemeente. Dit kan via internet www.rotterdam.nl/vervoeropmaat, door te bellen met 14 010 of u kunt naar de VraagWijzer in uw gebied gaan.

Reizen met de Vervoer op Maat pas
Met de Vervoer op Maat-pas of de Vervoer op Maat 75+ pas kunt u reizen met Vervoer op Maat. De pas kunt u gebruiken om ritten te reserveren en te betalen. U reserveert de ritten met het pasnummer op de pas. Voordat u de eerste rit kunt maken, moet u een machtiging afgeven voor een automatische incasso. Zodra deze machtiging is ontvangen, kunt u de Vervoer op Maat-pas of Vervoer op Maat 75+ pas gebruiken. Tijdens de ritten dient u uw pas altijd bij u te hebben.

Reserveren of vragen over uw rit
Heeft u vragen over een rit of wilt u telefonisch reserveren? De reserveerlijn is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar: 
• Reserveerlijn inwoners Rotterdam: 010 - 428 86 55 
• Reserveerlijn inwoners Hoek van Holland: 0174 - 820 300 
• Reserveerlijn inwoners Rozenburg: 0181 - 21 24 34

U kunt een rit ook online reserveren, via de Vervoer op Maat app of via Teletolk. Kijk op www.mijnvervoeropmaat.nl voor meer informatie.

Waterbus 
Ook vervoer over het water is mogelijk in onze waterrijke stad. Met de Waterbus bereikt u diverse bestemmingen in Rotterdam en omgeving. U kunt ook leuke uitstapjes maken met de Waterbus, zoals de Haringvliet Expeditie of naar Kinderdijk.65-plussers reizen tegen gereduceerd tarief met de Waterbus. Let op: u moet dan wel een persoonlijke OV-chipkaart hebben. Voor meer informatie kijk op www.waterbus.nl of bel gratis 0800 - 023 25 45.

Watertaxi Rotterdam 
Naast de waterbus kent Rotterdam ook de watertaxi. Zowel inwoners als bezoekers maken hier gebruik van. In het dagelijkse woon/werkverkeer gebeurt dat nergens anders in Europa. Voor reserveringen op de dag zelf of in het weekend voor de opvolgende dag kunt u bellen naar 010 – 403 03 03. Voor de veerdiensten van en naar Hotel New York hoeft u niet te reserveren. Voor meer informatie of online reserveren: www.watertaxirotterdam.nl

65+ veilig op weg met opfriscursus 
De gemeente vindt het belangrijk dat u zo lang mogelijk mobiel kunt blijven en op een veilige manier kunt deelnemen aan het verkeer. Als oudere verkeersdeelnemer bent u soms kwetsbaar. U heeft vaak al lang geleden uw rijbewijs gehaald. Intussen zijn er verkeersregels veranderd, verkeerssituaties aangepast en is het vooral veel drukker geworden op de weg. Misschien heeft u ook te maken met fysieke en mentale veranderingen. Ondanks uw jarenlange ervaring in het verkeer, heeft u wellicht behoefte om uw kennis en vaardigheden op te frissen. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland verschillende opfriscursussen zoals:

Opfriscursus rijvaardigheid automobilisten 
Informatie en aanmelden: Jan de Jong | telefoon 06 - 13 52 07 50 | e-mail: jwmj.dejong@planet.nl

•   Scootmobielcursussen en E-bike cursus 
Informatie en aanmelden: Linda de Jong | telefoon 0184-685 317 | e-mail:  dcdejong@hetnet.nl

Meer informatie over verkeerslessen voor senioren: www.vvn.nl/wat-we-doen/voor-senioren