U bent hier

0-4



Humanitas Sinterklaasactie

Natuurlijk gunt elke ouder zijn/haar kind graag een leuk sinterklaasfeest, liefst ook met een cadeautje. Maar soms zit dat er door omstandigheden niet in. Misschien door geldgebrek of iets anders. Het maakt niet uit waarom. Humanitas Sinterklaasactie zorgt ervoor dat ook dit kind kan uitkijken naar een gezellig feest. Mét een sinterklaascadeau. Dat wordt gekocht door vrijwilligers aan de hand van het verlanglijstje van het kind. En uiteraard past dat bij zijn of haar leeftijd en belangstelling. Zo kan ook dit kind het feest meevieren en op school vertellen wat het heeft gekregen.

Financieel opvoeden, tips voor ouders

Ongeveer 13% van de tieners denkt dat geld onbeperkt uit de geldautomaat komt. Vroeger hadden kinderen een spaarpot. Elk muntstuk dat je kreeg verdween dan meestal in het spaarvarken. Tegenwoordig zijn er veel meer verleidingen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Internet, social media, tv en etalages. Overal is reclame en zijn er prikkels voor nieuwe, mooiere en betere spullen. Het kan lastig zijn daarmee om te gaan. Want wanneer spaart uw kind voor die nieuwe telefoon of een paar schoenen? En wanneer trekt u de portemonnee? 

Jeugdcultuurfonds

Het Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar die graag willen dansen, muziek maken, toneel willen spelen, maar waar thuis geen geld is voor lessen of instrumenten. Jeugdcultuurfonds stimuleert daarmee de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, en draagt op die manier bij aan een creatieve en innovatieve samenleving. Het Jeugdcultuurfonds maakt het mogelijk dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch kunnen meedoen. Meer informatie op www.jeugdcultuurfonds.nl

Verjaardagsbox

De Stichting Jarige Job wil er voor zorgen dat elk kind zich op en top jarig kan voelen. Daarom stelt de stichting voor deze kinderen verjaardagsboxen samen. Hierin zit alles voor een complete verjaardag: van slingers tot taart en van cadeau tot traktatie voor de klas.

Steunpunt vroeghulp bij scheiding

Een scheiding is voor de ouders, gehuwd of samenwonend, en voor hun kinderen een emotioneel en ingewikkeld proces. Om het belang van kinderen te waarborgen en waar mogelijk te voorkomen dat een scheiding een juridisch gevecht wordt is er in de gemeente Stadskanaal een “Steunpunt vroeghulp bij scheiding”. Via het steunpunt kunnen ouders gratis hulp ontvangen als zij van plan zijn te gaan scheiden. Er wordt besproken hoe de voorgenomen scheiding verstandig te regelen. Er is hulp bij vragen als: Hoe vertellen we het de kinderen? Wat is het effect op de kinderen?

Uitleen ontwikkelingsmateriaal

Als onderdeel van de ontdekochtenden voor dreumesen kunnen ouders en kinderen op de peuterspeelzaal in de buurt kennis maken verschillende spel- en ontwikkelingsmaterialen. Ouders krijgen tijdens deze ochtenden nieuwe sociale contacten, kunnen ervaringen uitwisselen en doen ideeën op over hoe ze met hun kind kunnen spelen. Ze leren wat verantwoord speelgoed is, krijgen inzicht in het gedrag van hun kind en kunnen creatief bezig zijn. De peuterspeelzalen stellen ouders aansluitend in de gelegenheid om ontwikkelingsmaterialen te lenen.

Ondersteuning jonge mantelzorgers

Kenmerkend voor deze doelgroep is dat deze jongeren (mee)zorgen voor een naaste en/of zich zorgen maken over een naaste en/of zelf (soms) aandacht en/of zorg tekort komen. Als jongeren langere tijd mantelzorg verlenen, kan dat verschillende negatieve gevolgen hebben: 
- opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en te weinig tijd voor de eigen ontwikkeling; 
- lichamelijke en emotionele klachten zoals stress en vermoeidheid; belemmering in hun opleiding en/of sociale contacten; 

Regelhulp bij aanvraag hulp & ondersteuning

De cliëntondersteuner behartigt de belangen van de cliënt. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij: een gesprek met de gemeente; een (voor)onderzoek voor Wmo-of Jeugdondersteuning; een aanvraag voor een maatwerkvoorziening; afspraken met zorgaanbieders als u een maatwerkvoorziening heeft. De ondersteuning is gratis. De gemeente betaalt de cliëntondersteuning, maar deze persoon is wel onafhankelijk van de gemeente.

Voorkomen schooluitval

De leerplichtambtenaar heeft vooral een preventieve taak. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van schoolverzuim, voortijdig schoolverlaten en thuiszitters. Dit kunnen kenmerken op individueel niveau zijn, maar ook kenmerken van de omgeving – gezin en/of school. De leerplichtambtenaar is een spin in het web bij de aanpak van schoolverzuim, helpt jongeren, ouders en scholen bij het oplossen van problemen die een succesvolle schoolcarrière belemmeren, stimuleert jongeren een startkwalificatie te halen en biedt begeleiding en advies.

Verslavingshulp Jeugd

VNN biedt een behandeling voor iedereen met verslavingsproblemen.

Toegankelijkheid 
Een jongere die hulp zoekt bij verslavingsproblemen kan zichzelf aanmelden. Maar een docent, begeleider of hulpverlener kan, in overleg met de jongere/de ouders, ook een vrijwillig contactmoment aanvragen. Deze contactmomenten worden bekostigd door de gemeente. Voor zwaardere en/of langdurige hulpverlening is een verwijzing van huisarts nodig voor bekostiging door de zorgverzekeraar.

Pagina's